Foto: Sølve Korsnes

Soling - Vestland Seilkrets

Bergen har lidd under mangel på Solinger i årevis. Men dette ser nå ut til å endre seg. 

Den største og eldste seilforeningen i Bergen, "Bergen Seilforening", etablert 1872, holdt kombinert norgesmesterskap i Soling og Yngling ved 100-årsjubileet tilbake i 1972. Og etter det var det både Yngling og Soling aktivitet i noen år. Blant annet med et stort Yngling norgesmesterskap i 1982. Men fra slutten av åttitallet bleknet denne kjølbåt aktiviteten. 

Etter å ha vokst i stor grad til en havnefokusert klubb for store "tur- og cruisingbåter", med et stolt innslag av Knarr-klassen og litt jolleseiling, er det økende forståelse for at man bør ha et ekte racing alternativ, da Knarr, vakker som den er, tiltrekker seg liksom ikke alle, og ikke yngre voksne som vokser ut av jolleklassene.

Soling er absolutt et slikt alternativ, på grunn av moderate kostnader som raskt slår enhver annen flott racing tunet båt. Derfor håper vi med ankomsten av NOR 122 og NOR 117 å etablere en flåte i Bergensområdet, for det som uten tvil er en av de beste One design kjølbåter noensinne. 

Solingflåten i Vestland Seilkrets fikk sin spede begynnelse, (i nyere tid) i 2019-20, da en litt sliten NOR 137 kom til Bergen Seilforening. Uten flere Solinger her i vest ble det for Christian Irgens litt stusselig å delta, i Tur og Hav regatta, som ensom svale. Etter to sesonger med pussing og oppgradering, ble NOR 137 solgt til Lillehammer. Båten seiler nå aktivt på Mjøsa og representerer Lillehammer Seilforening i nasjonale og internasjonale mesterskap.

Kjell Eirik Henanger som har seilt mange klasser og innehar VM tittelen i Yngling, supplerte plutselig med NOR 122 i 2023. Dermed ble det brått litt mer interessant å se på Soling igjen. Christian Irgens gikk til anskaffelse av NOR 117 til NM deltakelse i 2023 og båten ble tatt over fjellet til Bergen i ly av mørket..

Ambisjonen til oss her Vest er å få opp interessen for denne nydelige båten som vi mener kan være med å fylle et tomrom mellom jolle og stor båt. Båten er ikke lett å "vokse ut av", den er aktiv, gøy og kompleks og kostnadene relativt overkommelig.  

Yngling flåten til Sjøforsvaret havnet i Askøy Seilforening som har en lang historie med aktive seilere, i et godt sportsmiljø, noe som har lagt grobunn for god satsing og gode internasjonale resultater.

Vi ønsker å samle Solingene i Bergen Seilforening. Med 4-5 båter her vil vi få et godt grunnlag for god aktivitet. 

Både NOR 122, "FetterFart2" og NOR 117, "Stayer jr" er påmeldt til VM 2024 på Hankø. Det er og et "Team Storm" fra Åsane seilforening som skal leie båt under VM og som i dag er med når det er ledig plass i NOR 117 eller NOR 122.

Til alle dere i Bergen og omegn, som ønsker å seile Soling sammen med oss, er det bare å ta kontakt.


Flåtekaptein, Vestland Seilkrets: Kjell Eirik Henanger

Adresse og veibeskrivelse til Bergens Seilforening: